Skoč na obsah Skoč na menu
Hore

Bull Ring Wind Wands

Birmingham, UK

Competition Winner

Client: Hamerson and Bull Ring Alliance

Design: Artist Peter Fink

Engineering: Techniker

 

Wind wands are art features of the newly redeveloped Bull Ring Centre Birmingham – one of the largest retail-led urban regeneration project in Europe. The wands form a visual termination point of the strong urban axis between the St. Martins Square and the newly created Rotunda Square. The 30m, 25m and 20m high wands emphasise the principle connective vista as well as visually terminate the new square. The wands animate the new square and its surroundings with an almost constant wind induced movement emulating the behaviour of trees and plants.

The mirror polished stainless steel leaves form a helical pattern when the mast are still and position themselves onto the leading edge when the masts are swaying. The Light wands are internally illuminated at their base and tip and a matrix of LED light points. The night time presence of the light wands is further emphasized by LED light illumination of the 'tramline strips' of black granite.


Project Gallery:

KPMG City academy Hackney

Client: Hackney Borough Council

Using full partnering the project team have successfully met the chal­lenges of a tight programme and complex site, at the same time im­plementing an exemplar programme of ‘young client’ engagement with participation of the Sorrell founda­tion. A colourful glassy school ribbon, woven through clusters of mature ex­isting trees, faces the sensitive Clap­ton Square Conservation Area and grade II listed Sutton House across the High Street. The artist Peter Fink was responsible for developing the colour philosophy for the building jointly with the pupils and the Studio E Architects.


Bartle Hall Convention Centre Plaza, Kansas City

International competition finalist

The international competition brief was to design a high impact public art work for the exterior space of Bartle Hall Convention Centre , Kansas City's largest complex of multifaceted structures dedicated to meetings and conventions, sports and entertainment.

As an integral part of the submission for a major sculptural gateway out of stainless steel and glass a new square was proposed. This new square was designed to link the sculp­tural gateway with both the Convention centre and the planned new Perform­ance Centre by Moshe Safdie Archi­tects.


Mersey Wave + Roundabouts

Competiton Winner

Lighting Award Winner

Location: Liverpool, UK

Client: Speke Garston development Company, Liverpool Land Develop­ment Company with sponsorship from Jaguar Cars

Team: Peter Fink + Techniker

Bull Ring Mersey Wave_art cape.pdf (1 MB)

PUBLIC ART-A WORLD'S EYE VIEW_2008.pdf (19 MB)

 

A visually dramatic 30 meters high and 72m long gateway expressing a tidal wave of the Mersey marks the geographic boundary of Liverpool and the close proximity of the Jaguar Halewood plant. Uniquely the Mersey Wave is the first urban gateway of its kind designed to be experienced both from moving cars as well as by pedestrians. The geometry of the Mersey Wave gateway is formed by a parallel two sided progression of six 30m long fins at graduated an­gles from the vertical forming a con­tinuous dynamic waveform. The two central fins form a clear and distinct gateway threshold marking the entry in and exit from Liverpool.


Durham County Boundary Highway sign

The sign is designed to mark the entrance into the county, creating a spatial landmark. The  20m tall structural column plays with coloured glazed elements that overlap each other, creating a dif­ferent mood depending on the angle and speed one approaches the sign along the motorway. At night, the landmark turns into a ligh beacon, visible for several miles.

The structure was brought onto sight already assembled and erected in a few hours, with minimal disrup­tion to the traffic. Durham sign quickly became a signature landmark for the whole area.

 

Wynyard Pedestrian Bridge, Durham

Limited Competition Winner

Client: Durham County Council

Visual dynamism of the bridge was achieved by adding two series of par­allel ‘fan’ like steel profiles, balancing on the structure of the bridge and over sailing the deck. Positioned along two sides of the structure, the geometry of the fans creates several new hori­zontal and cross sectional profiles for the bridge as a whole. With vivid al­ternate colours, dynamic profiles and lighting the bridge’s standard cable-stay design becomes animated and clearly visible from afar as well as forming a more dynamic identity for the new bridge for cyclists and pedestrians, completing the sea-to-sea National Cycling Sus­tran route.


Three Graces

Trio Development Pasadena, Los Angeles

Competition Winner

Client: Shea Properties Inc

The scale, orientation and massing of the Three Graces is designed to complement the architectural concept of the Trio building located in the The­atre District of Pasadena. The three kinetic sculptures are de­signed to move freely with the wind whilst reflecting the ground in its mirror polished surfaces.

The sculptural elements are internally lit with a programmatic colour change and designed to provide an iconic presence from all the main approaches, liter­ally animating the top of the building facade.


Light Beacon

Columbus Community College
Columbus Ohio
International competition Finalist 

Design team: Peter Fink + Joost van Santen

The competition proposal involved the design of a landmark sculptural tower supporting dichroic glass panels and programmatic LED lighting.


Porteus Subway

Paddington, London
Competition Winner
Client: Land Securities + Westmin­ster City Council

Vitreous enamel panels with a digitally generated pattern were used to trans­form the subway under the Westway elevated motorway. The refurbished subway now functions as the main gateway into the new Paddington Central Business District from the surrounding canal dominated residential area.


Sunderland Gateway Sculp­ture

Competition Design Finalist
Client: Sunderland Council

Limited competition proposal for a landmark feature to mark one of the key gateway access points into Sunderland. The sculpture proposal is based on a diagonally tapering truss
clad by glass planks. The glass planks would have been formed by holograph­ic and metalized glass.


Steel wave

Client: Newport Borough Council
 

In Newport, where as Town Sculptor with the Architectural and Housing Department between 1988 - 1991, Peter Fink undertook his Steel Wave commission

In the event, he spearheaded the whole funding strategy for Steel Wave, including a big private sector input from British Steel (who co fabricated the sculpture) with 16

  • ther companies, as well as the European Commission, the Welsh Development Agency and Newport City, with several awards from Central Government under the Business Sponsorship Incentive Scheme,

In 1990 the project won a British Gas/Am Council Working for Cities Award.

"Although the Borough Council had expected a great deal from this appointment I doubt very

much if they could have anticipated the sheer magnitude of the project and the energy that the artist brought to his post. As a part of my job, at the Arts Association, I come in to contact with a great many artists who are invariably hard working, innovative and generous with their time but even by these demanding and exacting standards Peter proved exceptional in his ability. The realisation of the "Steel Wave" has to be the most striking example of sculpture Newport has ever seen and is by no means an "easy" piece of work. Harnessing a complex combination of interests, organisations and sponsors was a job suitable for Henry Kissinger as much as an artist. Peter's diplomatic skills, tenacity and ability to clearly articulate his ideas succeeded where fainter hearts would have not lasted the pace.

Over a period of two and a half years this ambitious project, which could not have happened

without the important support and belief of Newport Borough Council, came to life. It has been an education watching this project from conception through to completion, Newport will not forget the time Peter spent working there." Richard Cox the Arts development Officer of the South East Wales Arts Association, which was instrumental in setting up the residency.

The initial development of this project involved an extensive public consultation reaching an estimated thirty thousand local people, Peter Fink toured with the exhibition of the preliminary proposals for the river- front to various public venues, including supermarkets, schools, factories and old people's homes. This wide ranging consultation was not concerned with securing a popular aesthetic endorsement but with the direct engaging of people with the concept of the sculpture in general, as well as with the specific underlying philosophy of regeneration to their town."

RIBA International Competition

Second Prize

Client: City of Newport

Considerably later after the erection of the Steel Wave Peter Fink took part in a competition for a new Market square -   a key space reconnecting the town cen­tre with its water edge celebrating Newport’s links to the sea and steel making. The spatial organisation of the new square redefines the present ambiguous and ill-defined area into a high impact location, a pedestrian dominant space with a clear circula­tion and non-conflicting traffic hierar­chy.

The proposal assumed the relocation of the Steel Wave as a focal point of a visually dynamic wave like deck cantilevering over the river Usk. Together they form a dramatic and panoramic gateway to Market Square. The timber platform provides a soft conclusion to the stone floorscape, a positive link with the marine environ­ment of the river. The waveform from reinforced grass platforms provides passive amenity whilst large-scale broad leaf trees provide enclosure and seasonal response.