Skoč na obsah Skoč na menu
Hore

San Diego Coronado Bridge California USA

International competition winner
Team: Artist Peter Fink + Mark Major SAMA + Buro Happold
Date: 2012 - on going

 

Architects news paper blog_coronado bridge_101021.pdf (407 KB)

Design Top News 2010-10-27.pdf (2 MB)

Design week_Coronado Bridge_ 101105.pdf (2 MB)

designboom_coronado bridge_2010.pdf (2 MB)

designcorner_coronado bridge_2010.pdf (2 MB)

Earchitect_coronado bridge_2010-10-21.pdf (1 MB)

ecof_coronado bridge_101108.pdf (907 KB)

greenliving_coronado bridge_101022.pdf (879 KB)

Chicago Tribune_Coronado Bridge_101108.pdf (1 MB)

LED waves_coronado bridge_101027.pdf (855 KB)

professional lighting design_coronado bridge_101027.pdf (2 MB)

Soft Sailor_Coronado Bridge_2010.pdf (1 MB)

WAN_Coronado Bridge_2010.pdf (89 KB)

inhabitat_coronado bridge_101021.pdf (2 MB)

mondoarc_coronado bridge_2010-11_Dec-Jan.pdf (13 MB)



The San Diego-Coronado Bay Bridge, built in 1969 in the spectacular context of the bay, has become a symbol of the San Diego area – just as the Golden Gate and Bay Bridges are symbols for San Francisco. The San Diego Bridge is characterised by its graceful 2.5 mile long curved deck supported by over 30 towers reaching a height of 200 feet over the navigation channel. The shipping channels are spanned by the world’s longest continuous three-span box girder measuring 1,880 feet.

The lighting project is a partnership between the Port of San Diego and the California Department of Transportation (Caltrans), which operates and maintains the bridge. The wining concept envisages illuminating the bridge with programmable LED lighting in an energy neutral manner using electricity generated by photovoltaic panel arrays . The lighting concept is designed to celebrate the spectacular Bay location of San Diego, and emphasize the bridge as an important gateway with programmable changing coloured light which expresses the movement of energy across and under the bridge. The variable rate of traffic flow over the bridge will be expressed by parapet lighting programmatically reflecting the direction, speed and intensity of vehicle movements on the deck. The lighting of the navigation span will express the nautical gateway function of the bridge and will have the capability to respond to the movement of larger ships. A distinct secondary layer of lighting accentuating the bridge pillars will provide the sense of urban connection between the two shores and celebrate the strong ties across the water body linking the communities of San Diego and the City of Coronado.






Project Gallery:

Ice square

Location: Swansea Wales
Client: Swansea City Council and the Welsh Assembly
Design team: Peter Fink + Urban Projects

 

ice house square_CITY-OF SWANSEA_2012-06.pdf (2 MB)

ice house square_MONDO_2012.pdf (533 KB)

ice house square_WORLD CLASS WALES_2012.pdf (14 MB)

The development of SA1 waterfront in Swansea aims to reconnect the Prince of Wales Dock to the rest of the city. The vision for SA1 is for it to be a ‘lively, attractive waterside destination, fostering a high standard of urban design and architecture with an emphasis on innovation, modernity and flexibility’.

The Ice House Square forms a key public realm space in the development as well as a landing point for the Wilkinson Eyre architects bridge.

The design of the square is based on a formal rectangular grid seamlessly connecting with the riverfront promenade and the surrounding developments. The abstract placemaking quality of the square is accentuated by 16 boxed trees and a lighting interactive grid. The art work creates an informal overlay over the paving grid using embedded LED programmable strip lighting. The presence of people in the square triggers off metaphorical rooms of light as well as accentuates the direction of their movement. When the light installation is not triggered it pulses gently with random flows of light and with individual programming on specific days such New Year, St Davids and Valentine.


Kempinski Hotel Bratislava

Client: Kempinski Hotel Group

 

Mondo_Kempinski_201105_2.pdf (3 MB)


Kempinski Hotel River Park Bratis­lava opened its doors to the public, aiming to become the leading luxury business hotel of the Slovak capital. Peter Fink delivered interac­tive permanent lighting scheme ani­mating all the hotel’s façades. A lighting concept has been developed linking the facades of the new hotel build­ing whilst giving particular emphasis to the façade facing the busy main road with main entrance to the hotel, and the opposite one facing the Danube river promenade. The animated lighting uses sub­tle colour changes from a restricted palate of white and green LED luminaires. The clear graphic grid of the luminaires corresponds to the orthogonal grid of windows and through programming creates mood waves and patterns of light that capture attention of passing traffic as well as define the building as a part of the Bratislava night time panorama.


Piccadilly Gardens Square, Manchester

Winner Landscape Institute Award 2006

Client: Manchester City Council

Design Team: EDAW, Tadao Ando Architects, Arup + Peter Fink

 

under the Sky.pdf (1 MB)

groundswellpage1.pdf (10 MB)

grounswellcover.pdf (13 MB)

A complete redesign of Piccadilly Gardens in Manchester centres on a large walk through interactive foun­tain court and new pavilion building by Tadao Ando.

Peter was an integral part of the design team with a re­sponsibility for lighting exploring how lighting can decisively contribute to a welcoming and stimulating night-time public realm, turning Piccadilly Gardens into a vibrant people orientated space in a 24 hour city.

The project was featured in the Groundswell exhibition on constructing the contemporary landscape held at the Museum of Modern Art in New York in 2005. The exhibition looked at creative activity in landscape design found 23 outstanding projects throughout Europe, Asia and the Middle East.


Ligthlines

Marriott Residence Inn, Burbank, CA

Client: R D Olson

Competition winner

 

burbank_MONDO_2008-04.pdf (6 MB)

Light n Sound America_2008.pdf (311 KB)

Marriott Residence Inn is at the corner of South First Street and Verdugo Avenue in Burbank — the heart of the city’s downtown and the focus of the city’s redevelopment agenda.

The public art component, a kinetic light work by artist Peter Fink turns the building into a highly visible light sculpture and a recognizable landmark. The programming and the appearance of the lighting are designed to evoke the test card strips used for the calibration of the early colour television sets and thus celebrate Burbank both as a place where colour television originated as well as its role as a thriving centre of the film and television industry.

The North, South, East and West elevations are lit by LED lighting programmed to gradually change color. The programming capacity of the installation allows many possible variations. The luminaries are fully integrated with the architectural detailing of the facade to ensure there is no light spill into the interior of the hotel. The durable and energy efficient LED lighting is by Color Kinetics.


Blackburn Town Hall

Client:  Unitary authority of Blackburn with Darwen 

Design team: Peter Fink + Urban Projects

 

The lighting project was realised as a part of the public realm redesign of the main square that fronts Blackburn’s Town Hall.  The 160-year-old Grade 2 listed building was carefully transformed with a programmable architectural lighting that responds both to the civic significance as well as the need to animate the main elevation on special occasions.

The lighting scheme contributes significantly to the night time animation of the pedestrianized town centre and is designed to minimize significantly the running electricity costs. All the installation details have been carried out in keeping with the age and significance of this key public building, respecting its important historical and architectural value.


Light Year

Client: Olympia York

Team: Artists Peter Fink + Anne Bean

Development of this project which used the Canary Wharf tower as an easel supporting a huge kinetic light and laser installation seen over 40km.

The lighting installation involved the choreographing of 6km long beams of light above the tower with up to 35km long laser beams emanating horizontally. To complement the mon­umentality of the searchlights and lasers the four sides of the building were animated by a computerised digitised light display creating chang­ing patterns over a height of twenty floors.

On New Year’s Eve the public spac­es at Canary Wharf and all the way down river were jammed by hundreds of thousands of people witnessing the monumental digital countdown on the Western face of the tower. The countdown was accompanied by an awesome pyrotechnic display creating a 350m high wall of light and specially commissioned sound piece using maritime fog horns.

The writer Ian Jack picked up on this in his article in the Independent on Sunday How Fares the Human Spirit? at the end of 1992. “Several thousand of us assembled on the banks of the Thames last year for the closing minutes of 1991 - staring up at the most fabulous new building - changing patterns of lights ripped up its sides. There was something robotic and therefore nearly human about it. A building with a life of its own - see the strange walking towers in H G Wells or the little steel men in Star Wars out of Dr Who. Just before midnight the pattern changed. A massive figure 10 lit up its sides covering a dozen floors or more from top to bottom. Then a 9 followed by an 8. The crowd on either side of the river began to chant with each flashing second: 7-6-5-4-3-2-1 - the Tower said HI then flashed 92. Rockets flew and exploded in star-bursts and ship horns groaned and hooted. People cheered. It was a new public event (rare in itself) which cost the public nothing, which children loved, which gave focus to a celebration.”

Acres of newsprint coverage, with world-wide TV audience of multi-millions are tes­timony to the power of the event.


Permanent lighting One Canada Square tower

Client: Canary Wharf plc

Peter Fink has designed and overseen the delivery of the perma­nent lighting of one of the highest building in the UK - the Canary Wharf tower. The lighting scheme was designed to deliver a clear visibility of the tower over a  considerable distance of up to 15 miles as well as a night time signa­ture appearance in the context of the London panorama.

Technically the lighting design had to be a robust response to the environ­mental conditions at the height of the apex of the building involving often 100% humidity and strong winds.

The illumination of the pyramid rim is achieved by several hundred individ­ually programmable low energy fluorescent tubes with dimmable ballast giving the client an opportunity to animate the lighting scheme for special occa­sions


Heathrow Gateway London

Client: BAA

Design team: EDAW + Peter Fink

The redesign of this roundabout cre­ated a major new gateway into one of the world’s busiest airports.

Peter was a part of the broader design team led by EDAW and was directly responsible for the lighting design. The lights in the vertical walls use special dichroic glass filters that change col­our according to the angle of percep­tion. When seen from cars travelling across this busy space the result is a dramatic and ever changing environ­ment whilst using low energy long life luminaires.

The lighting project also includes the night time transformation of the Nim­rod bridge with blue light and a datum of LED white markers.

 


Light Bars

Client: Stockton Borough Council

Competition winner

The Stockton town centre has retained a number of the original yards such as Wasp Nest Yard, Hambletonian Yard and Ship Inn Yard. Most interesting of these yards the Green Dragon Yard, a courtyard of restored historic warehouses within a series of alleyways.

As a part of increasing the night time connectivity and identity of this yard as Stockton's cultural quarter peter Fink has developed a way of signifying the main pedestrian access points with a linear LED art work using complimentary but distinct colours.


Out of Darkness, Lighting Project

Winner in open competition

Client: Wolverhampton City Council with financial assistance from the Lottery

 

Architectural Record 02 2003 - Wolwer Hampton.pdf (1 MB)

wolverhampton_LIGHTING EQUIPMENT NEWS_2001-11.pdf (29 MB)

wolverhampton_THE BUSSINES_2001-12-15.pdf (9 MB)

 

Unique in the UK, this is the largest permanent cold cathode light installation to date. This project at Wolverhampton University's Art and Design School is a part of a series of light installations in Wolverhampton starting in 1996. The installation uses 84 individually electronically programmed cold cathode tubes.

The building's facade comes into its own at night, when it becomes animated in changing fields and patterns of colour and light in a continuous sequence. Completed in 2001, the installation was initially programmed by Peter Fink, the intention being to instigate opportunities for the staff and students of the school to later change it and appropriate in their own way.


Northern Lights, Fruitmarket Gallery Edinburgh

International Competition Winner

Client: Fruitmarket Gallery with Arts Lottery funding
Team: Richard Murphy Architects + Peter Fink

The Northern Lights project is designed to provide night time identity for one of Edinburgh's leading gallery within the vicinity of Waverley train station. The development of the lighting concept involved protracted negotiations with the city to ensure that the use of colour and programmatic light does not affect the Unesco protected night time skyline of the city.

The project involves a computer driven lighting to the pavement, roof fin and other parts of the building. The installation was the first use of Colour Kinetic LED lights in the UK capable of producing wide range of colours with a fast or very slow responsiveness.


O Degrees

Greenwich, London

Client: National Maritime Museum
Team: Artists Peter Fink + Anne Bean

The Royal Observatory Greenwich is the home of Greenwich Mean Time and the Prime Meridian of the World.

In 1992 we have conceived of the idea of a laser originating at the Greenwich Observatory

with idea of making visible the invisible as a poetic presence over London. By making this important Meridian line visible we have revealed it crosses at high tide the Thames three times within short distance from the observatory. The installation has involved extensive negotiations with the Civil Aviation Authority, Port of London and the emergency and security

Organizations. Currently the laser is longest functioning permanent laser installation in Europe and is on safely every night for over 20 years.


Eastern shelter restoration

Design: Studio Fink
Location: Barry Island Promenade
Client: Vale of Glamorgan Council and Celfwaith

As a part of the redesign of a sea side promenade Studio fink designed interactive lighting for the Eastern Promenade Shelter, a listed heritage structure. The regeneration project isdesigned to boost Barry Island’s reputation as a traditional family seaside resort.

The seafront is an extremely harsh environment with salt and sand degrading surfaces over time and the installation had to take this into account. The ceiling of the promenade is formed by a coffered ceiling resulting in a series of cells of light animated individually as an attractive, welcoming and interactive lighting scheme.

Each light fitting has a custom made reflective shroud and is animated individually. Small, powerful LED fittings were chosen and have been installed in a regular array across the ceiling.

The regeneration of Barry Island’s eastern promenade has been recognized as one of the best examples of planning and design in the UK by the Royal Town Planning Institute by a Excellence in Planning and Design for the Public Realm Award.