Skoč na obsah Skoč na menu
Hore

Trafford Wharf

Client: Peel Properties + IWMN
Team: FoRM Associates ( Partner in charge Peter Fink  and Igor Marko) + Ramboll (formerly Gifford)

09 2012 ARCHI+SCAPE!.pdf (984 KB)

2012 Landscape World.pdf (1 MB)

Book_china.pdf (1 MB)

trafford_LANDSCAPE DESIGN_2011-12_good res.pdf (1 MB)

trafford_LANDSCAPE DESIGN_2011-12_web res.pdf (1 MB)

trafford_ARCH_2012_01_04.pdf (22 MB)

trafford_ARCH_2012_01_05.pdf (23 MB)

trafford_ARCH_2012_01_06.pdf (30 MB)

The new quayside completes the first section of the Irwell River Park masterplan, 8km long river edge park linking Salford, Manchester and Trafford. With the adjoining new Media City foot bridge by Wilkinson Eyre Architects the quayside delivers an important new strategic circulation loop in the Quays, a key regeneration zone in Greater Manchester.The loop helps to transforms the experience of walking in the area through linking Media City UK - the new home of the BBC, with the Imperial War Museum North, Manchester United Stadium and Lowry Arts Centre.

The design of the Trafford quayside plays with convex and concave geometries, creating an imaginative public realm complementing the designs of both the IWMN and the new Media Bridge. Importantly the project also actively orientates the IWMN towards its water edge with its newly constructed additional entrance now admitting 50% of the museums visitors. A newly constructed deck and stepped area built over water deliver generous pedestrian and cycling connectivity as well as a series of public realm spaces that serve as informal performance/educational resource for the museum. Terraced seating leading down to the water’s edge provides excellent views of the area making the new quayside already a popular destination both during the day and the evenings.


Project Gallery:

Wenceslas Square

Prague, Czech Republic

Second Prize
International Competition 2006
Client: Prague City Council
Team: FoRM Partner in charge Igor Marko and Peter Fink + Alan Baxter Associates + Metroprojekt Praha


wenceslas square_AD ARCHITEKTURA_2006-06.pdf (15 MB)

wenceslas square_PRAHA_2005-12.pdf (8 MB)

 

The re-design of the longest town square in the world focuses on unifying its currently disparate public realm and the re introduction of trams as a surface mass transit system complimenting the underground trains. A predominantly car free environment is prposed in substantive parts of the square forming two new large gateway spaces at each end and connected on the edges by wide tree lined boulevards. The public realm reorganization of the new Wenceslav Square presupposes that the orbital road currently in front of the National museum is relocated underground to remove a major severance and obstacle to cohesive place making and connective movement.


Hengrove Leisure Centre Bristol


Client: Bristol City Council / Parkwood Leisure
Team: FoRM Associates ( partners in charge Peter Fink + Rick Rowbotham) + LA Archi¬tects

The scheme design represents an antidotal response to the potential of such a space becoming utilitarian in nature with a harshness matched only by an unforgiving micro-climate. The central thesis involves merging Hengrove Park with the plaza and in so doing creates a spatial hierarchy that fulfils the following key ambitions:

  • Forming a distinctive landform structure as the back bone to spatial enclosure both intimate and expan¬sive
  • Providing contoured embankments allowing DDA compliant access be¬tween the Leisure Centre and the Hospital without the use of retaining walls or steps
  • Presenting green aspects to the both the Leisure Centre and Hospital whilst creating a soft focal point and backdrop to the termination of the central boulevard
  • Delivering the component features as a catalyst to further the ‘sense of place’ characteristic of successful public realm domains. The overall form follows an allegorical representa¬tion of ancient wooded upland spurs meeting lowland flood plains spilling into the space between buildings; in effect drawing the park through the plaza. A series of folds provide sanc¬tuary and intimacy culminating in a broad expanse of paving sufficient to facilitate minor local events.

Market Place

Kettering, UK

Street Design Pedestrian environment winner
Client: Kettering Town Council
Design: FoRM Associates Partner in charge Peter Fink and Igor Marko
Strategic planning: Savills
Engineer: Alan Baxter Associates

The Market Place is one of the key projects in regeneration of Kettering’s town centre and the surrounding area. The Market Place is revisioned as a vital public realm augmented by new landscape features and uses whilst retaining its original functions and character. The scheme gives priority to cyclists and pedestrians through subtle changes in surfacing and   improved accessibility. Increased seating opportunities, public artwork, water features and retail ‘spill-out’ spaces bring the square to life. It offers an attractive and fun place that is used to stage a range of public events throughout the year. It also provides an ideal setting to meet friends and to relax. One of the features of the Market Place is the fountains animated through lighting at night and a multifunctional blue glass canopy.

The public art work is formed by a timeline recording Kettering's official and unofficial social history. 


Wellington Square

London, UK

International Competition Winner 2000
Client: Architectural Foundation
Team: Art2Architecture (Partner in charge Peter Fink and Igor Marko) + Peter Neal

Throughout the world, cities have embarked on the renaissance of their public realm. Central London is repairing and restoring its street and park infrastructure, reworking some of its existing public spaces, including Trafalgar and Westminster Squares, but is yet to commit to defining significant and ambitious new spaces at the heart of the city. Wellington Square could become such a key public space and cultural forum, bridging divides, uniting disparate elements and encouraging social exchange, information and interaction.

Defining a clear connection between St. James's / Green Park and Hyde Park / Kensington Gardens with a new public realm component, or 'green' square, will deliver a continuous configuration of landscape in the City. The newly created topographical landform is to be aligned with, and built as, a continuation of the classical axis of the Constitution Hill to reconnect the two parks into the new public piazza whilst providing considerable primary architectural space under the green wave for host of activities from culture uses to restaurants.


Bridges

Studio Fink has a long standing interest in design of bridges and their lighting. Over the years it has collaborated with many architectural and engineering companies most notably: Studio Bednarski + Buro Happold + Jane Wernick + Techniker.


Bridgegate Public Realm

Irvine, Scotland

Second Place in open competition
Client: Irvine Bay Urban Regeneration Company
Team: FoRM (Partners in charge Peter Fink + Igor Marko) + Davis Langdon

Bridgegate was originally regarded as the means of connection and destination of the Town centre with the industrial waterfront. Since 1970 the original bridge crossing was transformed into a shopping centre and effectively creating a psychological barrier to integration and cross river connectivity.

The main aim of the new design is to reinvent the experience and perception of Bridgegate as a gateway premier destination into the Old town regeneration area. As a new and re-visioned place Bridgegate needs to become an important driving force in creating new footfall into the town centre and thus new initiatives for economic, social and cultural change.


Consulate Square

Shanghai

Limited International Competition
Client: Shanghai City Council
Team: FoRM (partner in charge Peter Fink)  + BM

The project involved the delivery of a new urban and landscape setting for the former British Embassy complex. The existing buildings from the 1860’s are listed and form an important part of the historical Bund city core of Shanghai.

When completed the Consulate Square would provide an important new public realm space in the centre of Shanghai, as well as a catalyst for an extended regeneration of the riverfront.


Spielbudenplatz

Hamburg, Germany

International Competition
Client: Hamburg Magistrate
Team: FoRM in collaboration with Raita Nakajima

Spielbuden Square delivers a new 24 hours / 7 day week functionality in the centre of the Red Light District located in the port district of Hamburg. The design of the new square with its dramatic wing like anchor spaces creates new opportunities for cafes and retail uses as a direct response to the urban limits of the space marked by prominent entrances to the existing underground parks at each end of a long and narrow site. In the new Spielbudenplatz there are no dead ends or obstructions to pedestrian movement. Our design ensures that every bit of the space is fully accessible whilst at the same time ensuring clear visibility across the space. The digital aesthetics of the lighting and surface design emphasize the graduation of the curved planes, creating a strong sense of playfulness - a catwalk space in the middle of a city.

The lighting of the space delivers interaction in true time with the people using or crossing the space in effect surrounding them with light when stationary or gently glowing in line with trajectory of movement.


Palma de Vecchio Pop up Square

Location: Bergamo, Italy
Date: 2015
Client: GAMeC
Design: Studio Fink in collaboration with StudioGPT

The temporary transformation of the outdoor space of GAMeC (Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo) was undertaken by Studio Fink to accompany the first large retrospective exhibition of Palma il Vecchio paintings. The masterpieces of one of the un- disputed geniuses of the Italian Renaissance were reunited and on exhibit in Bergamo for one hundred days thanks to the outstanding support of the greatest museums in the world – the National Gallery in London, the Thyssen-Bornemisza Museum in Madrid, the Her- mitage in St. Petersburg, the Kunsthistorisches Museum in Vienna, the Gemäldegalerie  in Dresden, the Philadelphia Museum of Art, the Staatliche Museen in Berlin, and major Italian museums including the Uffizi in Florence, the Galleria Borghese in Rome, and the Gallerie dell’Accademia in Venice.

When the artist Peter Fink began to explore the challenge of how to transform the bleak unforgiving concrete courtyard in front of the gallery into a 100 day pop up square he started to think about the motto of the show: “An exhibition not only to be seen, but to be lived”. As result he started to conceive the design as an opportunity to create a memorable external room echoing Palma Vecchio’s vibrant use of colour as well as place encourag- ing social interaction, conversation and contemplation before and after seeing Palma de Vecchio paintings.

In the actual design the free flowing use of colour is contrasted with enlarged details of drapery depictions taken from Palma de Vecchio paintings as well as with details of some of the faces seen in favorite subjects of the so called “Holy Conversations” that depict mythological and allegorical subjects as conversations in extraordinary landscapes.
Peter Fink hopes that his design of the pop up square will encourage people to explore through their own conversations how Palma il Vecchio art develops poems of glances, stories, nostalgia, discoveries and glimpses through the conversational landscapes of his paintings.


Piazza Rosa

Design: Studio Fink
Location: Bergamo Italy
Date: 2014
Planting: StudioGPT

The location of the temporary Piazza Rosa project is Piazza Vecchia ( Old Square ) in Bergamo Italy , a Renaissance square, that Le Corbusier called “ the most beautiful square in Europe” . The square was planned and built in the XVth century as the social and political centre a hilltop medieval town.

The main aim of the project was to create a thought provoking platform drawing public attention to the positive importance and implications of place making and contemporary landscaping ideas. The temporary transformation of a major historical space on this scale has proved an irresistible attraction to people of all ages drawing close to quarter million people into the square over sixteen days of its existence during day and night time.

The Piazza Rosa design aimed at a dialogue of contrasts with a strong contemporary conceptual and artistic emphasis whilst bearing in mind the theme of healing landscape and social/environmental sustainability. On a conceptual level the design aimed to renew the relationship between art and landscape design through a creative exploration of our senses, a bold use of colour, shapes, smells, and texture of planting. The wide variety of herbal and medicinal plants, trees and shrubs were chosen following the criterion of healing and well-being.

As a new space it successfully also provided a dual platform for local people, outsiders and tourists.  This was also experienced as a positive and noticeable rise in the economic exchange and social interactions in the surrounding Old Town.